"Citind mereu, creierul tau va deveni un laborator de idei si imagini, din care vei intocmi inteles

"Citind mereu, creierul tau va deveni un laborator de idei si imagini, din care vei intocmi inteles

miercuri, 13 mai 2015

Valenţele educative ale basmelor

Valoare formativă a basmelor constă în faptul că ele stimulează procesele cognitive şi afective ale copiilor, contribuind la formarea trăsăturilor de voinţă şi caracter. Conţinutul lor impresionează prin problematica majoră a existenţei, prezentată într-o formă accesibilă: naşterea şi moartea, căsătoria şi fericirea, bogăţia şi sărăcia, timpul şi spaţiul, valoarea conduitei morale, etc. Citind basme copiii îşi formează reprezentări şi noţiuni despre dreptate, cinste, curaj, vitejie, perseverenţă, hărnicie. Desfăşurarea evenimentelor dintr-un basm le dezvoltă atenţia şi memoria, imaginaţia şi spiritul de observaţie. În basm, ca şi în joc copilul îşi satisface nevoia de acţiune. De multe ori în lumea din basm copilul caută şi găseşte un mediu compensatoriu, în care evenimentele şi personajele îi fac să fie fericit.
Din perspectivă formativă, conţinutul basmului şi mai ales eroii săi imprimă copiilor împlinirea imitativă. La o anumită vârstă basmul ajută la formarea gustului estetic şi dezvoltarea limbajului copiilor. Spre sfârşitul copilăriei îşi dau seama că nu există nici balaur, nici zmei, nici Făt-Frumos şi recunosc situaţiile şi personajele din basm ca pe o convenţie, deci se produce în percepţia lor un proces de „demitizare” a lumii încorporate în basmele pe care le părăsesc pentru alte lecturi.


Conceptul de literatura pentru copii:Basmul

Prin literatura pentru copii înţelegem operelor accesibile micilor cititori, indiferent dacă au fost scrise sau nu pentru ei. Ea constituie un domeniu al creaţiei literare şi poate fi apreciată în funcţie de criterile estetice ale acestuia. Ca sfera de cuprindere a literaturii pentru copii putem să includem aici basmele şi poveştile, legendele şi miturile popoarelor, poezia şi chiar dramaturgia pentru copii.
            Literatura pentru copii cunoaşte adevărata ei înflorire în secolul al XIX- lea şi importante au fost în primul rând operele scriitorilor francezi. (ex:Victor Hugo)

            În literatura română copilăria a apărut ca temă a operelor scriitorilor de la 1848 (Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Alecu Russo şi Ion Ghica). Ea a continuat strălucit să apară în epoca marilor clasici  prin operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă sau George Coşbuc.
Basmul 
Definiţia basmului:
            În general, basmul este definit drept o creaţie epică, de origine populară în care elementele realului se îmbină cu cele fantastice. După George Călinescu „basmul e un gen vast, depăşind cu mult romanul, fiind mitologie, epică, ştiinţă, observaţie morală...”
            Basmul cuprinde naraţiunea unor întâmplări ale unor personaje imaginare (zâne, feţi-frumoşi, animale năzdrăvane) angajate în luptă cu forţe nefaste ale naturii (zmei, balauri, vrăjitoare) pe care le vor birui, pentru a evidenţia victoria binelui asupra răului.

Felurile basmelor (clasificarea)
            În funcţie de structură, personaje şi caracteristici ale naraţiunii, distingem trei mari grupe de basme:
  1. Basme fantastice- în care dominant este elementul miraculos
2.      Basme nuvelistice- în care atmosfera este mai aproape de realităţi concrete ale vieţii rurale
3.      Basme animaliere- dezvoltate din vechile legende totemice (totem= animal sau plantă considerat la unele popoare arhaice obiect de cult)
Între basme şi poveşti nu există deosebiri esenţiale, doar că în primele predomină fantasticul. În basme deşi caracterul dominant este fantasticul, iniţial motivele de inspiraţie au fost aspectele vieţii, de aceea basmele au izvorât din năzuinţa omului spre mai bine, din dorinţa de a învinge răul şi greutăţile provocate fie de forţele naturii, fie de cele sociale. În general basmele sunt expresia dorinţei de dreptate şi de libertate, de bine şi de frumos.

Tema şi subiectele basmelor
Se afirmă în general că tema basmelor este lupta între bine şi rău care se termină totdeauna cu victoria binelui. Aceasta pentru că în basm sunt înfăţişate cupluri de opoziţii ca: bunătate-răutate, frumuseţe-urăţenie, adevăr-minciună, curaj-laşitate, modestie-îngâmfare, etc. Aşadar tema este reflectarea unui aspect general al realităţii, surprins artistic în opera literară. De exemplu: dragoste, natura, destinul, etc. Subordonat temei este motivul, de exemplu: motivul mărul de aur sau cifrele simbolice (3,7,...). Aceste motive pot fi dinamice (schimbă situaţia eroilor) şi motive statice care nu influenţează povestirea.
            Subiectul este construirea artistică şi înlănţuirea evenimentelor în opera literară. Subiectele basmelor sunt variate şi bogate. În basmele diferitelor popoare se găsesc subiecte şi personaje asemănătoare sau identice, fapt care dovedeşte apropierea spirituală a popoarelor, identitatea lor de aspiraţii de-a lungul veacurilor şi circulaţia liberă a motivelor folclorice. De exemplu: aceleaşi motive şi aceleaşi personaje care apar în povestea „Motanul încălţat”, prelucrată de Ch. Perrault după un basm popular francez, se găsesc şi în povestea populară rusească „Kuzma cel peste noapte îmbogăţit”. Personajul „Cenuşăreasca” îl aflăm la francezul Perrault, la Fraţii Grimm, la povestitorii ruşi. Deci asemănarea subiectelor şi prezenţa aceloraşi personaje, chiar dacă au alte nume, dovedesc universitatea basmelor.

Personajele  
            Personajele basmelor sunt în majoritate, învestite cu puteri supranaturale. Ele sunt grupate în două categorii: unele reprezintă forţele binelui şi altele forţele răului. Specificul lor constă în faptul că nu au decât o singură trăsătură de caracter care este îngroşată la maximum.
            Fiind dotate cu însuşiri excepţionale, unele sunt personificări ale bunătăţii, dreptăţii, frumuseţii, curajului, vitejiei, cinstei, iar altele sunt simboluri ale fătărniciei, ale urăţeniei, ale răutăţii sau laşităţii.
            Caracterul eroilor şi acţiunile lor sunt delimitate cu stricteţe: nu existe luptă între sentimente diferite în sufletul aceluiaşi personaj.  Personaje intermediare nu există, ele fiind ori pozitive, ori negative, iar victoria va fi întotdeauna de partea binelui.
            Basmele înfăţişează o lume exotică, de tipuri umane de o frumuseţe ideală, de un rar simţ cavaleresc, dar creează şi tipuri stranii, monstruoase, situate la polul opus eroilor pozitivi.
Referitori la clasificarea personajelor studiile moderne au trecut de la clasificarea simplistă (în pozitive şi negative) la una bazată pe esenţa fiinţei umane şi a caracterului, nu după rang social, ci după starea biologică. După acest criteriu, personajele din basm se clasifică în:
a)      Grupa seniorilor
b)      Grupa eroilor activi
c)      Grupa opozanţilor
d)      Grupa actanţilor

a)      Grupa seniorilor
Cuprinde personajele bătrâne caracterizate prin pasivitate. Acestea sunt: împăraţi, împărătese, moşneag, babă sau fraţi mai mari ai eroului. Împăraţii bătrâni suferă pentru că nu au copii; funcţionând după regula pasivă, ipostaza împăratului este ştearsă, el nehotărând nimic, nici chiar când este vorba despre familia sa. Rolul împăratului este decorativ, formal, el limitându-se la declanşarea acţiunii basmului. Chiar când declară război, împăratul nu se remarcă prin fapte de vitejie, cursul evenimentelor fiind schimbat de feciorul cel mic.
În unele naraţiuni împăraţii se prefac în urşi sau balauri pentru a testa curajul feciorului sau fetei hotărâţi să plece în lume.
În basmele româneşti de multe ori ei sunt denumiţi prin culori: Roşu-Împărat, Verde-Împărat, etc. Numele nu are corespondenţe cu anumite valori morale, poate avea însă valori simbolice. Nici împărătesele şi nici fraţii mai mari ai eroului nu au roluri active în desfăşurarea acţiunii.

b)      Grupa eroilor activi
Din această grupă fac parte cei cu iniţiativă, caracterizaţi prin spirit de aventură şi curaj.
Personajul sau eroul central al basmului este fiul cel mic(prâslea) caracterizat prin antiteză cu fraţii săi mai mari. De obicei el este numit Făt-Frumos (bărbat tânăr). Opus fraţilor mai mari şi adversarilor, Făt-Frumos se distinge prin bunătate, înţelepciune, curaj, calităţi pe care le dovedeşte treptat, trecând anumite probe. În incipitul naraţiunii, viitorul erou apare total lipsit de trăsături eroice menit să-i justifice ascensiunea. El este fiul cel mic, slab, neajutorat, chiar „prostănac” de care râd fraţii şi părinţii. În societate patriarhală, la moartea tatălui, fiul cel mare devine capul familiei, cu drepturi nelimitate asupra celorlalţi fraţi. Datorită acestui obicei, fiul cel mic este o victimă, deci simpatiile se îndreaptă pe el şi basmul îl transformă în erou. În basmul fantastic există şi alte personaje pozitive, dar unul singur devine erou. Reuşita lui depinde de o serie de condiţii ca o naştere neobişnuită, calităţile lui pozitive, ajutorul actanţilor sau forţa adversarului.
            Naşterea lui Făt-Frumos este ilogică din punct de vedere raţional, însă tocmai prin neobişnuitul ei, faptele lui Făt-Frumos sunt justificate. După naştere, le fel de miraculoasă este şi dezvoltarea viitorului erou, care creşte într-un an cât alţii în zece. Toţi eroii basmelor pleacă într-o călătorie, fie pentru a-şi căuta norocul, viitoarea soţie, pentru a elibera fete răpite de zmei, pentru a ajuta un împărat, etc.
            Drumul devine un parcurs ai iniţierii. Eroul trebuie să treacă de nişte probe sau trepte până a dovedi că este un personaj care şi-a desăvârşit  personalitatea. Singur, Făt-Frumos nu poate înfăptui nimic, în ascensiunea sa; până în momentul când devine împărat el este ajutat de confidenţi care îi dau sfaturi bune, de animale care îl ajută pentru că şi el a fost generos şi de obiecte miraculoase (paloş, suliţă, bici, etc.). El e conceput la dimensiunile reale ale pământenilor, adică nu este dotat cu o forţă fizică supraomenească, ci îşi învinge adversarii fie prin isteţime, fie cu ajutorul actanţilor.   
            Eroina în basmul românesc este fata de împărat, care cel mai des se numeşte „Ileana Cosânzeana”. Calitatea dominantă a erionei este frumuseţea strălucitoare, comparată cu astrul zilei: „la soare te puteai uita, iar la dânsa ba”. Ea locuieşte într-un loc inaccesibil pentru un om obişnuit: „în lumea de dincolo”, „în căsuţa din vârful copacului cu crengile în cer”, sau „în stâna de piatră”. De cele mai multe ori este prizoniera unui zmeu sau a unei vrăji, care o ţine captivă. Când nu are origine împărătească, eroina se aseamănă cu fata din popor, săracă dar harnică şi modestă, îndurând suferinţe multe din partea mamei vitrege sau a unei stăpâne bogate şi rele. Prin modestie, perseverenţă şi isteţime, învinge toate greutăţile şi este fericită alături de soţul ales. În principal eroina basmului fantastic este simbolul ideii de „frumuseţe râvnită”. Personajele de acest gen sunt de obicei „pasive” şi există pentru a fii răpite de zmei, iar apoi să fie salvate de erou.
            În basmele fantastice apar ca antiteză a zmeilor, zânele. Acestea sunt: fiinţe cu farmec, cu calităţi morale ideale. Cuvântul „zână” în limba română derivă probabil din Diana, zeiţa, care în mitologia romănâ era considerată simbol al luminii şi ocrotitoare a vânătorii. În basmele fantastice zânele pot apărea metamorfozate în broaşte sau păsări, care au puterea miraculoasă de a se da de trei peste cap, devenind frumoase şi putând deveni soţii ale fiilor de împărat. În alte basme zânele se însoţesc cu muritorii, pierzându-şi calitatea de nemuritoare.


            c) Grupa opozanţilor sau adversarilor
            Îi cuprinde pe cei care se împotrivesc eroilor activi: zmei, balauri, diavoli, scorpii, Muma-Pădurii. Fiind operă epică, basmul se axează pe ideea de intrigă şi conflict. Eroilor le stau în cale opozanţii.
Zmeii cunosc diferite ipostaze, el este de cele mai multe ori un monstru, făptură pluricefală(3,6,9 capete). Apoi zmeu este o făptură zburătoare care poate sufla flăcări pe nări şi pe gură. Ca trup, este de dimensiunea uriaşilor: „o falcă îi ajunge la răsărit, una la opus”. În basm cititorul întâlneşte pe zmeul „răpitor” – care răpeşte fete de împărat – pe zmeul „ameninţător” şi „asediator” – care asediează un oraş pentru a i se dă o fată ca să o ia de nevastă sau să o mănânce – pe zmeul „păzitor” al hotarelor de pe tărâmul celălalt, sau pe zmeul „devorator”, dornic mereu să-l înghită pe erou. De felul său zmeul e nemuritor şi invincibil, fiind înzestrat cu putere herculeana cu simţ olfactiv foarte dezvoltat, violent şi crud, având porniri canibalice; urmărindu-l pe erou el se poate metamorfoza în balaur, pom, floare, fântână, ca mijloc de apărare. Cu toată forţa lui fizică supranaturală zmeul este fricos, lipsit de facultatea de a raţiona, nătâng, fapt pentru care poate fi păcălit şi omorât de un pământean isteţ.
            Mai rele decât zmeii sunt zmeoaicele. Zmeoaica bătrână îşi iubeşte cu patimă feciorii, răzbunându-i cu cruzime când sunt omorâţi. Ea are puteri uriaşe: zboară, se caţără pe munţi, îi împietreşte pe duşmani, mănâncă pomii, găureşte piatra, etc.
            Balaurul este un duşman des întâlnit în basme. Este monstruos prin dimesiuni, putere şi vitalitate, crescându-i la loc capetele tăiate. În basmul românesc balaurii sunt de mai multe feluri: unii cu aripi, aruncă pe gură foc şi smoală, au până la 12 capete. El este distrugător şi rău, reprezentând piedică în drumul spre restabilirea dreptăţii, pe care merge Făt-Frumos.
            Diavolul. În basmul fantastic românesc diavolul este un personaj complex. El poate întruchipa chipul Satanei, ca duşman al omului care fură fete sau le chinuie, dar adesea poate fii uşor păcălit. Două personaje cu apucături malefice sunt Gheonoaia şi Scorpia. Ele sunt de obicei surori şi personifică femeia rea, urâcioasă şi cicălitoare. Ele stăpânesc moşii întinse şi pedepsesc pe oricine care le calcă.
Muma-Pădurii este la fel de fioroasă, rea dar poate fi învinsă de Făt-Frumos.


d) Grupa actanţilor
            Actanţii sunt agenţi narativi, adică procedee declanşatoare de episoade, de ivire a noi evenimente. Aceştia sunt obiecte miraculoase(numite auxilia), personaje cărora li se destăinuie(confidenţi) şi fiinţe fără de care nu poate reuşi(adjuvanţi).
Obiectele care sunt în categoria auxiliilor îl ajută pe erou în luptele sale cu opozanţii. Acestea pot fi: paloş, suliţă, arc şi săgeţi, buzdugan, cuţit, perie, etc. Aceste obiecte se fac simţite în relaţia basm - element miraculos. Obiectele acestea sunt fermecate, acţionează la porunca omului şi contribuie la reuşita eroului. Trăsătura lor carecteristică constă în faptul că ei nu aduc efectul dorit dacă au căzut în mâinile unui personaj nepriceput, leneş, lacom sau necinstit. Ele slujesc unui om drept, harnic şi cinstit, cu ajutorul lor eroul basmului învinge piedicile puse înaintea sa. Când posesorul lor e deposedat de acele obiecte, eroul îşi pierde puterile şi rămâne la discreţia opozantului. În concluzie obiectele miraculoase încifrează idei morale şi sociale, deci valori simbolice.
Confidenţii dau sfaturi eroului şi îi arată drumul cel bun. Acestea pot fi: un moş sau o babă, un câine, calul năzdrăvan, Sfânta Lună, Sfântul Soare, Sfânta Miercuri, Sfânta Vineri sau Sfânta Duminică. Calul năzdrăvan e sfetnicul şi prietenul cel mai apropiat al lui Făt-Frumos. El trece de multe ori din sfera confidenţilor în cea a adjuvanţilor. La începutul naraţiunii în general calul e slab şi bolnav, însă mănâncă jar şi devine năzdrăvan, putând să zboare „ca vântul şi ca gândul”. El fuge cu eroul din faţa zmeoaicei şi are în ureche tot feluri de obiecte trebuincioase: gresie care se preface şi munte de piatră, perie care se transformă în pădure deasă, inel, săgeţi, arc, etc. Calul vorbeşte, dă sfaturi, uneori se substituie lui Făt-Frumos. El are roluri multiple, în special cel de a străbate fulgerător spaţiul şi de a-l purta pe erou unde doreşte.
            Adjuvanţii eroului formează o clasă bogată şi diversă, pentru că săvârşesc acte generoase pentru tovarăşii de drum. Pentru binele făcut fiinţelor umile, ele îi fac drept recompensă daruri şi la nevoie îl ajută. Din rândul adjuvanţilor fac parte animale şi păsări (furnică, albină, corb) sau personaje cu însuşiri supranaturale (Flămânzilă, Setilă, Ochilă, Gerilă sau Păsări-Lăţi-Lungilă). Mai pot să fie uriaşi sau forţe personificate ale naturii(chrivăţul, vântoase, etc.). O reminiscenţă din mitologia romanilor sunt ursitoarele care apar la naştere şi sunt prevestitoare bune sau rele ale vieţii omului. Toţi aceştia au rolul de a înlătura piedicile din calea eroului, simbolizând ideea de prietenie şi ataşament.


Compoziţia şi stilul basmelor

            Compoziţia basmelor se distinge în primul rând prin acele formule tradiţionale pe care nu le întâlnim în alte opere literare. Acţiunea e plasată într-un timp mitic, neverosimil, imposibil pentru logica raţiunii obişnuite: „când curgea râul de lapte”, „când umbla Dumnezeul cu Sfântul Petru pe pământ”, „când toate animalele trăiau laolaltă”. La fel de neverosimil e spaţiul întâmplărilor din basme: „într-o pădure fără copaci”, „într-un sat fără case”. Spaţiul poate fi subpământean, adică „tărâmul celălalt”, dar şi pământean, însă plasat departe de cel în care vieţuiesc povestitorul cu ascultătorii săi: „peste nouă mări şi nouă ţări”. Acestea se numesc formele introductive sau iniţiale. Ele transpun cititorul în atmosfera feerică a basmului, în lumea irealului şi îi captivează atenţia. Timpul vag şi locul unde petrec faptele din poveste („A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti”), ca şi tenta ironică îi sugerează cititorului că lumea ficţiunii e de scurtă durată şi nu este obligat să-l crede cu totul pe povestitor („când se potcovea purecile”, „când porcii vorbeau în versuri”, „când găinile aveau dinţi”, „unde se bat munţii în capete”, etc.).
Formulele mediane sau de mijloc au funcţia de liant între diferite epizoade ale naraţiunii sau între narator şi cititor: „un tăciune şi un cărbune, spune poveste, spune...”, „hai înainte cu poveste, că înainte mult mai este...”.
Formulele finale au rolul de a-l reduce pe cititor din planul ficţiunii în cel real, din lumea fantasticului în aceea în care vieţuieşte: „şi-am încalecat pe o şah şi v-am spus povestea aşa”, „am încălecat pe o căpşună şi v-am spus o gogonată minciună”, „şi trăiesc şi astăzi, dacă nu au murit încă”.
Pe lângă aceste formule basmul are ca specific stilistic repetiţia. Eroii şi acţiunea sunt grupate pe principiul trinităţii: ei luptă cu trei zmei, eliberează pe cele trei fete, există trei palate, trei probe, dar şi şapte inimi nouă mări şi nouă ţări. Pe lângă repetiţie naratorul foloseşte alte două figuri de stil: antiteza, pentru a sublinia lupta cu opozanţii şi hiperbola, pentru a scoate în evidenţă trăsăturile excepţionale ale erolilor.